Nádivky

 

Beránek slaný – velikonoční nádivka

6 vajec, 6 rohlíků, 600 g uzeného masa, kopřivy, 50 g rostlinného tuku flora, mléko, sůl

Uzené maso uvaříme a pokrájíme na drobné kostičky. Nakrájené rohlíky zvlhčíme mlékem, přidáme žloutky, pokrájené uzené maso, nasekané kopřivy a tuhý sníh z bílků. Zpracované těsto vlijeme do vymaštěné formy na beránka a upečeme.

 

Jarní nákyp s kopřivami

mladé kopřivové lístky, kuřecí prsa, cibule, česnek, žemle, mléko, vejce, sůl, rostlinný tuk.

Kuřecí prsa pomeleme na masovém strojku, podusíme na zpěněné cibulce, přidáme pomleté kopřivy, dochutíme česnekem. Do prochladlé směsi přidáme v mléce namočenou žemli, žloutek a opatrně vmícháme sníh z bílků. Rovnoměrně rozvrstvíme do vymazané a vysypané nákypové formy a pečeme ve vyhřáté troubě.