Zmrzliny

Zmrzlina s malinami a tvarohem pro 4 os.

 250 - 300 g čerstvých malin (i mražených), 2 lžíce smetany na šlehání, cukr moučka dle chuti,  vanilkový cukr, pár kapek citronové šťávy, 150 ml bílého jogurtu, 1 - 2 lžíce malinového sirupu na dochucení

Část malin si necháme stranou a zbylé ovoce rozmixujeme, ochutíme citronovou šťávou a cukrem. V misce umícháme tvaroh s vanilkovým cukrem, přidáme smetanu, dosladíme a zlehka vmícháme maliny, které jsme si ponechali. Plastové formičky nebo kelímky od jogurtu vypláchneme studenou vodou, vlijeme tvarohový krém, uhladíme povrch a zmrazíme.

Mezitím propasírujeme asi 3 - 4 lžíce malinové dřeně přes síto, abychom se zbavili peciček, a vmícháme do jogurtu. Promícháme a dochutíme malinovým sirupem nebo cukrem moučkou, přikryjeme a dáme chladit. Na částečně ztuhlou tvarohovou vrstvu uhladíme malinovou dřeň a na půl hodiny zamrazíme.

Když hmota trochu ztuhne, doplníme formičky jogurtovou vrstvou, zapíchneme dřevěnou nebo plastovou tyčku a necháme 4 hodiny v mrazáku.

 

Tvarohová zmrzlina od Pidaeva
Uvaříme pudink z půl litru mléka, necháme vychladnout a zašleháme do něj 2-3 tvarohy. Osladíme podle chuti. Můžeme přidat rozinky, kakao, rum.

Jogurtová zmrzlina
3 kelímky bílého jogurtu, čerstvé nebo kompotované ovoce, moučkový a vanilkový cukr podle chuti, 200 - 250 ml smetany ke šlehání
Jogurty rozmixujeme s ovocem a s cukrem, lehce promícháme s pevně ušlehanou smetanou, rozdělíme do kelímků a dáme zamrazit.

Citronovo - smetanová zmrzlina
2 dl smetany 12%, 20 dkg zakysané smetany husté, 6 lžiček citr.koncentrátu (i více), cukr krupice nebo krystal podle chuti
Všechny suroviny ušleháme, (ale nebude to tuhé jako se šlehačkou), nalijeme do formiček a dáme do mrazáku.

Citronová zmrzlina  
8 dcl šlehačkové smetany, 150 g krystalového cukru, žloutky, 4 citróny, 4 bílky
Žloutky s cukrem a smetanou šleháme nad párou (do 80°C) do zhoustnutí. Pak odstavíme a do horké směsi přidáme nastrouhanou citrónovou kůru ze dvou citrónů, necháme vychladnout a potom přimícháme šťávu ze 4 citrónů. Do úplně vychlazené směsi vmícháme tuhý sníh z bílků a dáme do mrazáku zmrznout.

Vanilková zmrzlina
8 žloutků, 1 litr smetany, 20 dkg cukru, půl lusku vanilky
Rozšleháme smetanu s cukrem, čerstvými žloutky a půlkou lusku vanilky. Ve vodní lázni našleháme všechny přísady, až vznikne hustý krém, který musí z vařečky stékat jako hustá omáčka. Zahřívat jej můžeme jen k bodu varu, nesmí vařit, jinak by se žloutky srazily. Prochladlý krém naléváme do dobře vymytých kelímků od jogurtů nebo různých forem a dáme do mrazáku.