Bezmasá jídla

 

  

Topinky s ďábelskými vejci
6 vajec, lžičky oleje, 1 stroužek česneku, 1 malá cibule, kečup, pažitka, sůl, pepř, sladká paprika, 30 strouhaného sýra
Na polovině oleje osmahneme na pánvi utřený česnek, nakrájenou cibuli a pažitku. Přidáme sůl, koření a kořeněný kečup. Umícháme a podusíme z toho pikantní směs. Na druhé polovině oleje umícháme rozšlehaná vejce, a když zhoustnou, polijeme je na povrchu připravenou kořeněnou směsí a necháme ještě chvíli dusit. Mažeme na opečené topinky z chleba a navrch sypeme ještě strouhaný sýr. Podáváme teplé s čajem.

  

Pečené papriky se sýrem
4 - 6 velkých paprik (mohou být v různých barvách; je to efektní), 300 g šunky vcelku, 300 g tvrdého sýra vcelku (gouda; čedar), 3 vejce, 3 lžíce mléka (smetany), 4 stroužky česneku, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce olivového oleje
Papriky omyjte a rozkrojte podélně na dvě půlky. Vyčistěte je od zrníček a dužiny, stopku jim zachovejte. Do velké mísy nastrouhejte na hrubém struhadle šunku a potom stejné množství sýra. Prolisujte česnek a promíchejte. Můžete přidat hrst petrželky, pažitky nebo nadrobno nakrájenou jarní cibulku. Do hrnečku rozklepněte vejce a rozmíchejte je s trochou mléka nebo smetany. Přidejte do velké mísy se šunkou a sýrem, trochu promíchejte a poprašte hladkou moukou. Pečlivě směs promíchejte a velkou lžící začněte plnit půlky paprik. Ty pak pokládejte na plech potřený olivovým olejem. Troubu rozehřejte na 180 stupňů Celsia. Plech s paprikami dejte do rozehřáté trouby a pečte asi 30 minut, až je náplň zlatá a papriky zespodu opečené (tvoří se na nich „puchýře"). Na talíři je ještě polijte šťávou, která zůstala na plechu. Jako příloha se hodí nové brambory nebo bílé pečivo.

  

Květákové placičky - rychlé a výborné
1 menší květák, 9 lžic polohrubé mouky, 9 lžic mléka, sůl, pepř, muškátový květ, 2 žloutky, sníh ze 2 bílků,
Nastrouhat syrový květák. Vše promíchat a do rozpáleného oleje na pánev tvořit placičky průměru dlaně. Podáváme s bramborem, bramborovou kaší, hranolky, nebo samotné.

 

Nadívané brambory

8 ks velkých brambor, 4 vejce, 8 plátků másla, 10-15 dkg šunkového salámu, 15 dkg cihly, sůl, pepř, grilovací koření, sladká paprika, bazalka
Velké brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Šunku nakrájíme na dlouhé proužky a sýr nahrubo nastrouháme. Vychladlé brambory oloupeme, malou lžičkou vydlabeme a vložíme do pekáčku. Každý brambor celý osolíme. Na dno vydlabané díry dáme nejprve kousek másla, na to proužky šunkového salámu, které úmyslně necháme koukat ven a na to rozklepneme vajíčko (stačí dávat 1/2 vejce do každého bramboru). Vůbec nevadí, jestli bílek přeteče do pekáčku. Vejce osolíme a opepříme. Celý brambor zasypeme dostatečným množstvím strouhaného sýru. Vršek okořeníme trochou grilovacího koření, sladké papriky a bazalky. Pekáček dáme do vyhřáté trouby a při 230°C, pečeme asi 20 min. Jsou výborné samostatné - pouze se zeleninou, nebo jako neobvyklá příloha k masu. Ihned podáváme.


Hermelín v županu / 10 porcí

2 balení listového těsta, 5 hermelínů nebo pikantní Vltavín, 20 plátků šunky, kečup, 1 vejce na potření, sezamové semínko. Z jednoho těsta ale klidně uděláte 6 kusů.

Vyválíme si na pomoučněném vále listové těsto a rozkrájíme na obdélníky. Položíme šunku, potřeme kečupem, potom rozkrojený hermelín nebo jiný sýr na polovinu, opět kečup a zase šunku. Polovinu těsta přehneme přes náplň a pořádně přitlačíme!!!! Potřeme vejcem a posypeme sezamovým, nebo lněným semínkem. Můžete dát klidně sůl a kmín. Pečeme v horké troubě asi 15 minut. Chutná skvěle.

  

Plněné žampiony

Žampiony, vejce, olej, suroviny na trojobal (vejce, mouka, strouhanka)

Nejdříve si udělám vaječinku. Cibulku osmažím na troše tuku, přidám nožičky ze žampionů a po osmažení vmíchám dvě vejce. Posolíme. Mezitím již mám připravené žampiony, které oloupeme a vydlabeme nožičky. Naplníme žampiony a obalíme v trojobalu. Jako přílohu podáváme brambory.

 

Zapečené palačinky se špenátem
Špenát, anglická slanina, tvrdý sýr Na palačinky: vajíčko, mouka, mléko, sůl
Uvaříme si špenát, jak jsme zvyklí.Usmažíme si klasické palačinky.Do zapékací misky vymazané máslem naskládáme zatočené palačinky naplněné špenátem pěkně vedle sebe.Zasypeme na kostky nakrájenou a opečenou anglickou slaninou a vrstvou tvrdého sýra (skvělá je i niva). Dáme zapéct do trouby, aby nám sýr udělal hezkou zlatou kůrčičku.

 

Zapečená mrkev se žampiony a sýrem

1 kg mrkve, 250 g žampionů, 1 PL másla, 1/2 ČL cukru, 150 ml zeleninového vývaru, 100 ml smetany, 150 g goudy nebo ementálu, 2 lžíce sekané petrželky, 2 snítky tymiánu, drcený pepř, sůl. Mrkev dobře očistěte a šikmo nakrájejte na silnější špalíčky. Máslo zpěňte, přidejte mrkev, cukr a čerstvý tymián. Osolte, opepřete a duste asi 5 minut. Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky. Vmíchejte k podušené mrkvi, přidejte nasekanou zelenou petrželku. Připravenou směs přendejte do zapékací mísy. Zeleninový vývar smíchejte se smetanou a směs zalijte. Navrch nahrubo nastrouhejte sýr. Zapékejte krátce přibližně 10 minut. Podávat můžete samotné nebo s vařenými bramborami.