Italská kuchyně - pizza

Těsto na pizzu

Pár připomínek:

1) Těsto nemá kynout. Min. 24 hod. by mělo ležet v chládku zabalené v igelitu v lednici. Potom vyválet tak do tenka, že se až bojíte, že se protrhne a dát ho na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný olejem.

2) Ingredience smícháme a necháme těsto vykynout asi 40 minut na teplém místě.

Nutno vyzloušet. Pečeme při 220°C přibližně 15 minut.

________________________________________________________________________________________________________________________

 

Těsto na pizzu z pizzerie  l.                                                         

 0,5 kg hladké mouky, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce soli, 1 kostka droždí, 2,5 dcl studené vody     

Ingredience smícháme a necháme těsto vykynout asi 40 minut na teplém místě. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme tenkou pizzu (okraje vyvýšíme), kterou potřeme olivovým olejem, kečupem nebo rajským protlakem, který posypeme oregánem a dle chuti na pizzu naložíme, co máme rádi.

________________________________________________________________________________________________________________________ 

- Na pizzu patří například: klikněte

- šunka a sýr eidam, olivy

- šunka, sýr eidam, žampióny

- šunka, sýr eidam, žampióny, zelenina (paprika, rajče, kukuřice)

- anglická slanina, cibule, sýr eidam

- salám, Hermelín, Niva ......

kombinace záleží výhradně na vaší chuti a stavu ledničky

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Neapolitan: oloupaná rajčata, ančovičky, olivový olej, oregáno, bazalka a sůl

 

Margherita: oloupaná rajčata, mozzarella, bazalka, olivový olej a sůl

 

Marina: oloupaná rajčata, bazalka, česnek, oregáno, olivový olej a sůl

 

Špenátová pizza   
400g mraženého špenátu, 10dkg slaniny, 200g Eidamu, 2ks cibule, 1ks Hermelín, 2dcl smetany
Nejprve si uděláme špenát. Nakrájenou cibulku zpěníme na oleji, přidáme špenát, sůl pepř. Povaříme, přidáme smetanu a česnek. Nakrájenou slaninu si také lehce osmahneme spolu s cibulkou. Nejprve rozetřeme špenát, pak naskládáme sýr a nakonec posypeme orestovanou slaninou.

  

Pizza s houbami a anglickou slaninou / 1 kulatá
300 g hub, 50 g slaniny, 2 ks cibule, mletý pepř, pizza koření, citrónová šťáva, petrželka, česnek, olej,  sůl
Slaninu nakrájenou na kostičky rozškvaříme, zpěníme na ni nadrobno nakrájenou cibuli a rozetřený česnek. Přidáme houby nakrájené na plátky, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a podusíme doměkka. Vmícháme nadrobno nakrájenou petrželku, opepříme a celou směs rozprostřeme na těsto potřené olejem, pak rajčatovým protlakem rozmíchaným s rozetřeným česnekem, okořeněné kořením pizza. Osolíme a dochutíme. 
 

Pizza s tuňákem
2 konzervy tuňáka, rajčatový protlak, tvrdý sýr, oregano, sůl
Potřeme olivovým olejem, protlakem, poklademe kousky tuňáka, posypeme strouhaným sýrem a kořením.
Trouba vyhřátá na 200°C a pečeme asi 20 minut, do zrůžovění okrajů.

 

Houbová pizza

česnek, cibule, houby, máslo, olej, paprika, rajče, sůl, sušené houby, vegeta
Houby dobře očistíme, omyjeme a nakrájíme na větší kousky (sušené houby předem namočíme). Oloupeme česnek, nakrájíme ho nadrobno a zpěníme na rozehřátém oleji. Přidáme houby, krátce orestujeme a pod pokličkou za občasného míchání dusíme doměkka. Ochutíme je utřeným česnekem, špetkou vegety a solí. . Na téměř upečené těsto dáme připravenou houbovou směs, pokapeme zbylým máslem a pečeme dozlatova 5 minut. Nakonec pizzu ozdobíme zeleninou a v troubě krátce dopečeme.

 

Pizza s paprikášem / 2 plechy

6 lžic protlaku, lžička oregana, 25 dkg paprikáše, 2 papriky, 3 cibule, 2 papriky, 6 rajčat
Smícháme protlak s oreganem, nakrájíme cibuli na kolečka, nakrájíme rajčata a papriku. Těsto potřeme olivovým olejem, ochuceným protlakem, poklademe salámem, cibulí, paprikou, rajčaty. Před koncem pečení posypeme sýrem.

  

Neapolská pizza
Omáčka: drcená rajčata (v plechovce), protlak, 4 stroužky česneku, oregano, bazalka, pepř, špetka soli, 10 ml oleje,
Na pizzu: rajčata, ančovičky, kapary, mozzarela
Smícháme drcená rajčata s olejem, s prolisovaným česnekem, s pepřem, solí, oreganem a bazalkou. Kapary a ančovičky nakrájíme na plátky. Mozarellu nastrouháme na jemno. Těsto potřeme olivovým olejem, rajčatovou směsí, poklademe krájenými rajčaty, kapary a ančovičkami. Pizzu pak posypeme mozzarelou a oreganem.

  

Pizza Margherita
400 g nakrájených rajčat z konzervy, 100 g nakrájeného sýra mozarella, 2 lžičky sušené bazalky, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce čerstvě nastrouhaného parmezánu, 1 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, pepř, sůl
Utřený česnek dáme do hluboké pánve spolu s rajčaty, sušenou bazalkou, olivovým olejem, směs okořeníme pepřem a osolíme. Vše necháme asi 20 minut bublat, dokud omáčka nezhoustne, občas zamícháme.

 

Pizza Čtyři roční období 
100 g vařené šunky, 100 g suchého salámu, 100 g masa z mušlí, 100 g krevet, 200 g sýru, 100 g strouhaného parmezánu, malá konzerva žampionů, 8 rajčat, 1/2 červenej a 1/2 zelenej papriky, 4 PL rajčatového protlaku, křehké těsto, 1 PL nasekaného oregana, pepř, sůl
Těsto potřete olivovým olejem, rajčatovým protlakem , posypte oreganem a parmazánem. Na těsto položte nakrájená a oloupaná rajčata. Na ně položte krevety, mušle, salám, šunku, přidejte žampiony a papriky. Osolte a okořeňte. Nahoru rozložte sýr.  

 

Pizza - štrůdl
1 listové těsto, 250-300g Eidamu, 300g šunky (měkkého salámu), 1 cibule, 2 papriky, rajčatový protkak, oregano nebo koření na pizzu.
Listové těsto rozválíme, potřeme olivovým olejem, protlakem, posypeme kořením a polovinou nastrouhaného sýra. Poklademe nakrájenou cibulí, šunkou a paprikou. Posypeme sýrem, svineme jako štrůdl. Položíme na plech s pečícím papírem a potřeme vejcem.

 

Pizza se salámem, paprikovým bokem a cibulí
150 g měkkého salámu, 150 g rajčat, 100 g cibule, 80 g paprikového boku, 3 ks vajec, oregano, sůl Těsto potřeme olivovým olejem, na pizzu klademe kolečka salámu, plátky paprikového boku, cibule, kolečka rajčat. Posypeme oreganem, osolíme a zapečeme. Po chvilce zalijeme rozšlehanými vejci se solí. Při dopékání můžeme pizzu posypat strouhaným sýrem.