Saláty

  

Kopřivový salát

mladé lístky kopřiv, rajčata, žlutá paprika, cibule, česnek, olivový olej, sůl, ocet

Kopřivu spaříme vroucí vodou, necháme vychladnout, pokrájíme spolu s paprikou na proužky, rajčata na měsíčky a promícháme s cibulí a česnekem. Z oleje, octa a soli připravíme italskou zálivku, kterou salát dochutíme.

 

Těstovinový salát

250 g těstovin, 4 rajčata, 1 salátová okurka, čtvrtka čínského zelí, 2 lžíce olivového oleje, sůl, petrželka nebo saturejka

Uvařené a vychladnuté těstoviny smícháme s nadrobno nakrájenými rajčaty, okurkou a nasekaným zelím. Dochutíme kořením a solí. Podle chuti můžeme doplnit konzervou tuňáka ve vlastní šťávě či libovolnou zeleninou (paprika, pórek, kukuřice).

 

Sýrový salát se žampiony

250 g 30% eidamského sýra, 150 g žampionů, 1 zelená a 1 červená paprika, 1 pomeranč, hroznové víno, ořechová jádra, citrónová šťáva, sůl, 2 lžíce olivového oleje

zálivka: 2 lžíce olivového oleje, půl dcl bílého vína, citrónová šťáva, sůl

Žampiony nakrájíme na plátky a podusíme je na olivovém oleji s citrónovou šťávou a solí. Sýr nakrájíme na kostičky, papriky na nudličky, pomeranč na kousky, přidáme měkké vychladlé žampiony, vinné hrozny, nákrájené ořechy. Všechno promícháme se zálivkou, kterou jsme připravili rozšleháním uvedených surovin.

 

Drůbeží salát

1 pečené kuře, 4 lžíce žampionů, 1 lžíce Flory, 4 lžíce broskvového či ananasového kompotu, 8 lžic omáčky Yofresh, sůl, citrónová šťáva, 1 lžička vorčestrové omáčky

Pečené kuře (bez kůže) vykostíme a nakrájíme na kostky. Přidáme na plátky nakrájené a mírně podušené žampiony a na kostky nakrájené broskve nebo ananas. Salát zalijeme směsí z omáčky Yofresh, citrónové šťávy a vorčestru. Lehce dosolíme a podáváme vychlazené.

 

Balkánský zeleninový salát

5 rajčat , 1 salátová okurka, 4 papriky, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička cukru, 2 lžičky vorčestru, 1 lžička hořčice, 3-4 lžíce octa, 5 lžic vody, sůl, pepř

Rajčata omyjeme, okurku oloupeme a nakrájíme na plátky. Přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, papriky na nudličky a všechno vložíme do salátové mísy. Zalijeme zálivkou, kterou jsme připravili z olivového oleje, hořčice, vorčestru, vody, octa, soli, cukru a pepře. Salát důkladně promícháme a podáváme vychlazený.

 

Pikantní paprikový salát

8 paprik, 3 lžíce vody, 2 lžíce octa, 2 lžíce olivového oleje, sůl, 1-2 stroužky česneku, 1 lžička cukru

Papriky zprudka opečeme v troubě nebo na pánvi s minimálním množstvím olivového oleje. Vložíme je do studené vody, pokusíme se sloupnout tenkou slupku, odstraníme semeník a nakrájíme na tenké proužky. Zalijeme sladkokyselou zálivkou připravenou z olivového oleje smíchaným s cukrem a solí utřeným česnekem a podáváme.

 

Ředkvičkový salát se sýrem

4 svazky ředkviček, 200 g celeru, 200 g 30% Eidamu, 2 bílé jogurty, pepř, sůl, cukr, hořčice, petrželka, kopr

Ředkvičky nakrájíme na plátky a promícháme je s nastrouhaným celerem a s nadrobno nakrájeným sýrem. Směs spojíme jogurtem ochuceným hořčicí, cukrem a koprem, opepříme a posypeme petrželkou nebo koprem. Podáváme vychlazené s bílým pečivem.

 

Pikantní okurkový salát

1 větší okurka, 1 bílý jogurt, stroužek česneku, 50 g vlašských ořechů, olivový olej, ocet, sůl

Oloupané okurky nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme odležet. Česnek rozetřeme se solí a smícháme s rozsekanými ořechovými jádry. Přidáme olivový olej, rozšleháme s jogurtem a podle chuti osladíme a osolíme. Zálivku nalijeme na nakrájené okurky a dobře promícháme.

 

Mrkvový salát s jablky a rajčaty

500 g mrkve, 2 jablka, 2 rajčata, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce moučkového cukru, 1 bílý jogurt, sůl

Očištěnou mrkev nastrouháme na širší nudličky, přidáme oloupaná také na nudličky nakrájená rajčata a jablka. Přidáme cukr citrónovou šťávu, mírně osolíme a přimícháme jogurt. Salát lehce promícháme, necháme proležet a vychlazený podáváme.    

 

Tradiční bramborový salát l.

 1 kg brambor, 300 g vařené nebo sterilované zeleniny, 2 vejce vařená natvrdo, 300 g šunky, 4 dl jogurtové omáčky Yofresh, 4 lžíce hořčice, pepř, sůl

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostky. Vejce, zeleninu a šunku také nakrájíme – velikost kostek zvolíme podle vlastního uvážení. Do salátu přimícháme Yofresh, na závěr dochutíme hořčicí, solí a pepřem a necháme alespoň 4 hodiny v chladu rozležet.

 

Bramborový salát ll.

500 g brambor, 100 g cibule,150g sterilovaných okurek, 100g mrkve, 50g sterilovaného hrášku, jogurtová omáčka Yofresh, sůl, hořčice, pepř, cukr, ocet

Brambory uvaříme ve slupce a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme najemno a přidáme k bramborám (cibuli můžeme v cedníku krátce spařit horkou vodou – nebude mít tak štiplavou chuť). Mrkev omyjeme, oškrábeme a krátce povaříme (v malém množství vody nebo v páře). Poté mrkev nakrájíme na kostičky a společně s hráškem a nadrobno nakrájenými sterilovanými okurkami přidáme k ostatním surovinám. Promícháme a spojíme jogurtovou omáčkou. Dochutíme solí, pepřem, hořčicí, cukrem a octem.

 

Svěží bramborový salát

550 g vařených brambor, 120 g baby karotky, 120 g sterilované okurky, 50 g sterilovaného hrášku, 50 g cibule, 50 g hořčice, citrónová šťáva, sůl, bílý pepř

olivový olej Bertolli Extra Vergine

Brambory vařené ve slupce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme sterilovaný hrášek a na kostičky nakrájenou sterilovanou okurku a baby karotku. Cibuli pokrájíme najemno a přidáme k ostatním surovinám (komu vadí výrazná chuť cibule, může ji před přidáním do salátu krátce spařit v horké vodě). Salát osolíme, opepříme, vmícháme olivový olej s hořčicí a dochutíme citrónovou šťávou.