Recepty z hub

 

Houby na slanině
600g žampiónů, 150g anglické slaniny, 2 cibule, černý pepř, sůl a petrželka podle chuti
Očištěné žampióny nakrájejte na silnější plátky. Opečte na nudličky nakrájenou anglickou slaninu, přidejte drobně nakrájenou cibulku a osmahněte ji. Přidejte nakrájené žampióny, osolte, opepřete, maličko podlijte a duste, až jsou žampióny měkké.

 

Houby na víně
800g čerstvých hub (hříbků, žampiónu, křemenáčů apod.), 80g másla, sklenka červeného vína, 2 lžičky hladké mouky, 4 lžíce kečupu, vorčestr, pepř a sůl podle chuti
Pokrájené houby osmažte na másle, osolte a duste asi 10 minut. Zaprašte je moukou, osmahněte, zalijte vínem a kečupem, osolte, okořeňte vorčetrem a mletým pepřem a duste do měkka. Podávejte se slaným pečivem nebo s dušenou rýží nebo v poloviční porci jako přílohu k masu.

 

Houby s těstovinami
500g čerstvých hub, 300g těstovin, 50 g slaniny,  30 g másla, 50 g strouhaného sýra, petrželka, kmín a sůl podle chuti
Očištěné, drobně pokrájené houby poduste na másle se solí. Těstoviny a sceďte. Na kostičky pokrájenou slaninu opečte, přidejte těstoviny a připravené houby, osolte, přidejte sekanou petrželkou a tlučeným kmínem a za stálého míchání trochu osmažte. Podávejte se strouhaným sýrem a zeleninovým salátem. Doba přípravy: 30 minut

 

Bramborový hubník s bramborami
300 g hub, 300 g brambor, 3 rohlíky, 4 stroužky česneku, 1dcl mléka, vejce, strouhanku, cibuli, jarní cibulku, petrželku, 1 lžíci kmínu, sůl, pepř, majoránku
Do mísy dáme nakrájené houby, přidáme nastrouhané brambory, rohlíky namočené v mléce, vejce, petrželku, cibuli, jarní cibulku, česnek, kmín, sůl a pak dopepříme. Vše promícháme a dáme do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku. Pečeme na 180° asi 40 minut. Vyklopíme a nakrájíme.

 

Zapečené papriky s houbami
velkou hrst hub, 15 dkg Nivy, 2 stroužky česneku, 1 lžičku provensálského koření, 1 cibuli, 1 lžíci sádla, 3 větší papriky, sůl
Na pánev dáme lžíci sádla, cibuli, nadrobno pokrájené houby a česnek. Osolíme a pak restujeme asi 10 minut.
Směs ochutíme provensálským kořením, přidáme nastrouhanou nivu, kterou necháme rozpustit. Do pekáčku si připravíme na půlky rozkrájené papriky, které plníme hotovou směsí. Posypeme nivou a dáme zapéct do trouby při teplotě 220° na 5 minut.

 

Houby se salátem
houby (hlíva ústřičná, holubinka atd.), rajčata, cibuli, česnek, salát, olej, olivový olej, ocet , drcený kmín, sůl
Houby necháme restovat na pánvi. Dále si připravíme zálivku na salát. Smícháme balsamikový ocet,
nakrájenou cibulku, koktejlová rajčátka a sůl. Celou směs lehce rozmixujeme a vmícháme do ní trochu
olivového oleje. Na talíř naklademe salát a zeleninu, přelijeme jej připravenou zálivkou. Do orestovaných hub přidáme drcený kmín a na konci smažení je osolíme. Směs poklademe na čerstvý chleba a podáváme se salátem.