Vitamínové nápoje - koktejly, šťávy
Pěnový koktejl
8 cl mrkvové šávy, 4 cl ananasové šťávy, 1 ks banánu, 2 plátky mrkve
Banán spolu se šťávami důkladně rozmixujeme s kostkou ledu. Podáváme v úzké dlouhé sklenici zdobené plátky mrkve.
Ovocné překvapení
1 plátku ananasu, 2 plátky pomeranče, 1 cl šávy z citrónu, 4 cl ananasové šávy, jablečný mošt, plátek pomeranče na ozdobu
Ananas a pomeranč nakrájíme na kostičky a dáme do sklenice. Ananasovou a citrónovou šťávu důkladně promícháme, nalijeme na ovoce a dolijeme jablečným moštem. Zdobíme plátkem pomeranče.
Východ slunce
15 cl pomerančové šťávy, 2 cl grepové šávy, 1 cl citrónové šťávy, plátek pomeranče, 1 cl červeného sirupu
Ovocné šťávy důkladně promícháme (můžeme přidat led a míchat v šejkru), nalijeme do sklenice a zdobíme plátkem pomeranče. Na závěr přilijeme sirup.
Banana mix
1 ks banánu, šťáva z 1 pomeranče, 150 ml nízkotučného mléka, 1 lžička medu, plátek pomeranče
Všechny přísady rozmixujeme v mixéru a přelijeme do sklenice. Zdobíme plátkem pomeranče.
* * * * *
Mrkvovo – meruňková šťáva 4 – 6 os./ 300 mll
500 g očištěné mrkve 500 g tvrdších meruněk ledová tříšť na doplnění sklenice
Kiwi s mátou 4 – 6 os./ 300 mll
750 g kiwi, oloupaných 2 hrsti lístků čerstvé máty (rozmixované v litru vody a přecezené) šťáva z 1 citronu ledová tříšť trocha cukru
Černý rybíz 4 – 6 os./ 300 mll
1 kg černého rybízu nebo mix rybízu černého a červeného nebo malin, ledová tříšť na doplnění sklenice
Na čerstvé šťávy se nejlépe hodí rybíz, maliny, jahody, jablka, pomeranče, grepy, ananas, ale i mrkev, celer, petržel či řepa
Ovoce omyjeme, oloupeme, zbavíme jadérek a nakrájíme. Mátu pomačkáme a vložíme do odšťavňovače. Meruňky a kiwi použijeme pevnější, přezrálé jdou špatně odšťavňovat.
Čerstvou šťávu doplníme ledovou tříští, popřípadě dolijeme vodou a ihned podáváme. Zdobíme ovocem a lístky máty.
* * * * *