Pečení těsta
tabulka teplot a délky pečení těsta
těsto předtopení trouby teplota peč. doba peč. způsob peč.
___________________________________________________________________________________________
kynuté
vysoké středně 180–200 30–45 rychle zapéci, stejnoměrně
nízké více 200–220 30–45 volně dopékat
___________________________________________________________________________________________
třené
tučné středně 180–210 35–45 péci prudčeji,
zvolna dopékat
___________________________________________________________________________________________
křehké
tučné silně 210–230 30–45 stejnoměrná teplota,
ke konci snížit
___________________________________________________________________________________________
piškotové
nízké středně 170–190 20–30 stejnoměrně zvolna
vysoké slabě 150–170 30–40 propékat, jinak klesne
___________________________________________________________________________________________
listové silně 230–250 15–25 prudčeji, neotevírat troubu,
vopněji dopékat
___________________________________________________________________________________________
odpalované silně 200–220 20–25 prudčeji, zvolna dopékat
___________________________________________________________________________________________
tažené
závinové středně 180–200 30–40 sledovat
___________________________________________________________________________________________
sněhové slabě 100–110 25–30 podle síly, dosušit
___________________________________________________________________________________________
perníkové
nízké slabě 150–170 30–40 prudčeji zapéci, vysoké
vysoké slabě 120–150 30–40 perníky zvolna dopékat
___________________________________________________________________________________________