Kuřecí maso

 

 

Kuřecí prsa s hermelínem
Kuřecí prsíčka naporcujeme na menší plátky, osolíme a okořeníme dle chuti (bazalka, oregano, vegeta, grilovaci kořeni). Dno vymazaného pekáčku obložíme na tenká kolečka nakrájenou cibuli, na ni naskládáme kousky masa, na maso plátky Hermelínu, cele zalijeme šlehačkou (nebo zakysanou smetanou) a pečeme, až je maso měkké.

 

Kuřecí stehýnka se švestkovou omáčkou / 4 porce

4 kuřecí nebo králičí stehna, 200 g menších brambor, 10 ks malých cibulek, 100 g anglické slaniny, sůl, pepř, olivový olej

na švestkovou omáčku:

100 g sušených švestek, 100 g povidel, 40 g másla, 40 g hladké mouky, 100 ml červeného vína, sůl, bílý mletý pepř, kousek skořice, špetku mletého zázvoru, 1 lžíci rumu, 2 lžičky cukru

Do vyšší pánve dejte olej, maso osolte, opepřete a zprudka opečte. Přidejte oloupané cibulky (pokud jsou větší, rozkrojte na poloviny) a ještě chvilku opékejte na mírném ohni. Poté podlijte vodou a pod poklicí duste doměkka.

Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout, oloupejte a překrojte na půlky. Na jiné pánvi osmahněte anglickou slaninu nakrájenou na proužky a pečte dozlatova. V polovině opékání přidejte brambory. Hotovou směs dejte k ještě horkému masu s cibulkou a promíchejte.

Z másla a mouky připravte světlou jíšku, zřeďte ji vínem a šlehejte dohladka. Přidejte povidla, kousek skořice, špetku zázvoru, sušené švestky, popřípadě trochu vody a povařte. Hotovou omáčku ještě dochuťte rumem a cukrem, podávejte k masu a bramborám. Doba pečení: 50 minut.

 

Kuřecí škvarečky

Vykostěné kuřecí maso bez kůže, sůl, na obalování hladkou mouku, vejce, mléko, pivo,

strouhanka a sádlo nebo olej na smažení

Maso nakrájíme na kousky (jakoby větší sousta) a osolíme. V hlubší míse rozšleháme vejce, mléko, trochu piva a mouku a toto těstíčko také osolíme. Vhodíme část masa, promícháme a odpěňovačkou vytáhneme. Necháme nad mísou odkapat a vhodíme do strouhanky a obalíme (jde to dobře, připomíná to dělání posýpky na koláč). Oklepané kousky smažíme dozlatova.
Můžeme podávat s brambory jako oběd, ale také jen tak nabídnout na míse jako netradiční jednohubky.

 

Opilé kuře na pixle

Vezměte celé kuře, omyjte, osolte a vůbec připravte jako na běžné grilování. Necháme cca 1 hodinu v misce nasáknout nálev pod kůži. Předem varuji, že kdo chce kůrčičku klasicky křupavou, měl by se vyvarovat medu.
Posuneme se o hodinu kupředu. Vezměte plechovku piva otevřete,  cca 1 deci upijte a poté ostrým nožem vytvořte ve víku ještě další dva otvory. Plechovku dejte na plech, podložte nejlépe pečícím papírem. Vezměte kuře a posaďte jej na plechovku s pivem. Nyní vložte plech i s kuřetem do trouby a pečte jej při 180°C cca 35 minut.
A nyní proč má vlastně kuře tu plechovku zaraženou tam kde ji má zaraženou. Důsledkem tepla začne vzlínat a vytvoří uvnitř kuřete atmosféru pohody, jak už to jen pivo dokáže, postupně vzlíná do masa, díky čemuž je poté maso šťavnaté a křehké a to je možná slabé přirovnání, to maso je božská mana. Vyndáme z trouby, dvěma papírovými utěrkami přidržíme, zaklepeme a plechovka se vlastní vahou sama vysune. 

 

Kuřecí řízky podle J.Bohdalové

4 kuřecí řízky, 4 plátky moravského uzeného /debrecínka, párky, sůl, pepř, máta /libeček, hl. mouka, vejce, strouhanka, máslo, šlehačka

Kuřecí řízky naklepeme, posolíme, popepříme a okořeníme mátou nebo libečkem. Na připravené řízky položíme plátky moravského uzeného a vše svineme do tzv. psaníček. Každé psaníčko obalíme trojobalu. Obalená psaníčka poklademe do varné misky, přidáme máslo a celou šlehačku. Dáme zapéct. Příloha: bramborová kaše.

  

Kuře na pivu

1 kuře, máslo, mletá paprika, sůl, pepř, olej, černé pivo

Kuře očistíme, naporcujeme, nasolíme. Dáme do pekáčku a na každý kousek položíme plátek másla. Podlijeme vodou a trochou oleje a dáme péct. Až je máslo rozpuštěné, potřeme maso marinádou z oleje, soli, pepře a mleté papriky. Vše pak zalijeme pivem a pečeme, až jde maso od kosti a na povrchu se vytvoří kůrčička. Během pečení maso poléváme vypečenou šťávou z piva. Podáváme s knedlíky a se zelím, které před podáváním ještě také polijeme masovou šťávou.

 

Zuzčina bábovka z kuřecích řízků

1 kg prsních řízků, 40 dkg anglické slaniny, 10 vajec, 450 g mražené zeleniny s pórkem, 20 dkg strouhaného eidamu, sůl a pepř, máslo na vymazání formy, 3 lžíce smetany.

Formu na bábovku vymažeme máslem. Kuřecí prsa nakrájíme na dlouhé tenké plátky. Formu vyložíme po celém obvodu i vnitřní střed bábovky plátky kuřecích řízků. Je lepší, když přesahují ven z formy. Začínáme od středu nahoru. Potom dáme po celém obvodu plátky anglické slaniny a zase přes okraj (budeme potom před vložením do trouby zakrývat vrch směsi). Je lepší kupovat delší anglickou slaninu – ne krátkou. Potom klepneme opatrně 5 celých vajec, na to nastrouhaný sýr, zeleninu a můžeme trošku osolit a opepřit (pozor, slanina i sýr jsou hodně slané). Takto naplníme celou bábovkovou formu. Nakonec rozšleháme 5 vajec s troškou smetany a povrch s tímto zalijeme. Zakryjeme anglickou slaninou a popřípadě i kuřecími řízky (těmi, co jsme dávali přes okraj bábovkové formy). Přikryjeme alobalem a dáme péct do vyhřáté trouby na 90 minut při 185 °C. Neodkrýváme a nekoukáme pod alobal. Po upečení ihned vyklopíme bábovku na talíř (studená by šla špatně z formy , trhá se). Jako příloha se hodí bramborová kaše. Je výborná i studená s chlebem.

  

Zapečené kuře s česnekem a šlehačkou

Kuře omyjeme, osušíme a naporcujeme. Jednotlivé porce osolíme a dáme do olejem vymazané mísy z varného skla. Proložíme hodně česnekem nakrájeným na kolečka, posypeme strouhaným sýrem a zalijeme 2 šlehačkami. Dáme do trouby a zapékáme přibližně 40 minut. Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.

 

Kuře na kysaném zelí

1 kuře, 330 g kysaného zelí, 100 g másla, koření oregáno, sůl, 2 kelímky sladké smetany.

Zelí procedíme v sítu, propláchneme studenou vodou a necháme odkapat. Vložíme do pekáče, na ně dáme naporcované kuře, které jsme posolili, okořenili oreganem a pokapali máslem. Vše zalijeme smetanou. Přiklopíme a dusíme 10-45 minut. Potom odkryjeme a pečeme 10-15 minut dozlatova.  Jako příloha může být houskový knedlík a zelí.

 

Zapečené nudle s kuřecím masem a houbami  / 4 porce

lžíce oleje, 2 kuřecí prsa, 6 neoloupaných stroužků česneku, 150 g žampionů, 3 šálky smetany, sůl, pepř, 450 g nudlí, 3 lžíce másla, 4 lžíce nastrouhaného parmazánu

V pánvi rozehřejeme olej, vložíme kuře a restujeme minutu. Maso rozpůlíme a naskládáme na dno zapékací misky. Do pánve vložíme česnek a usmažíme doměkka. Poté ho oloupeme, rozmačkáme a přidáme ke kuřeti zároveň s houbami, smetanou a kořením. Scezené těstoviny dáme na servírovací misku a poklademe kuřecí směsí s houbami a posypeme sýrem. Zapékáme cca 20 minut.

 

Kuřecí řízky trochu jinak

Potřebujeme: kuřecí prsní řízky, hladkou mouku, bílý jogurt, koření dle chuti (pálivá paprika, grilovací koření, sušený česnek ), sůl. Maso si připravíme na asi 4 centimetrové proužky a mírně ho nasolíme. Smícháme mouku s kořením. Nejprve maso obalíme v jogurtu a potom ho přeneseme na mouku (nevypadá to jako ve strouhance, mouku na maso nepřiplácáváme, ale jen v ní maso lehce vyválíme, aby vznikl nepravidelný povrch). Ihned dáme smažit do rozpáleného oleje.

  

Bramborák s kuřecím masem

2-3 kuřecí řízky, 1 vejce, trochu Solamylu, 1 cibuli, kousek pórku, sojovou omáčku, 1dl vína ( na barvě nezáleží, dáme tam to co máme zrovna otevřené), syrovou červenou papriku
Bramborák umíme  (po přidání strouhanky je zlatavější a křupavější). Nudličky masa osolíme a namočíme do těstíčka z vejce a škrobu, necháme odležet, zatím si nakrájíme zeleninu na nudličky. Maso pak osmažíme dozlatova, vyndáme a na pánev hodíme zeleninu, orestujeme, vrátíme maso, přidáme Sojovou omáčku a víno, necháme odpařit, hotové pak dáme na usmažený bramborák.

 

Česnekové kousky
4 kuřecí stehenní řízky, 1 vejce, 1 dl mléka, 10 dkg hl. mouky,10 dkg strouhaného eidamu, 4 stroužky prolis. česneku
Z uvedených surovin umícháme husté těstíčko, ve kterém pak obalují osolené špalíčky masa a smažíme je dozlatova. Jsou dobré i studené, třeba k večeři a jen se salátem.

 

Kuřecí roláda do formy

Formu vyložíme peč. papírem, poklademe angl. slaninou, na to rozložíme 3-4 ještě naplocho rozříznuté kuřecí řízky, můžeme je ještě rozklepat. Okořeněné dle chuti, na to dáme směs asi 20 dkg strouhaného sýra a 2-3 vejce, opět ochucené dle chuti , možno dát ještě hrst mraženého hrášku, proužky červ. papriky i uzeninu,  přikryjeme masem a slaninou co přečuhuje přes formu. Pečeme něco přes půl. hodinky. Nechat do druhého dne vychladit ( ve formě).

 

Kuřecí řízky Petra Novotného a k tomu pečáky
Kuřecí naklepat a ochutit oblíbeným kořením. Do plátků zabalit anglickou slaninu, (můžeme přidat cibuli), udělat závitky a ty zabalit v trojobalu. Vložíme do vymazaného pekáčku, zalijeme smetanou. Pečeme přikryté 20min/250 C° a pak ještě bez pokličky 20min/220C°.
Pečáky- příloha. Brambory na plátky, posolit, poklademe na pečící papír, trošku přes sebe, aby neležely zcela na plechu. Pečeme dokud se nevytvoří bubliny a brambory nezezlátnou.

 

Krůtí nudličky
Krůtí maso nebo kuřecí, 2 cibule,asi 10 dkg žampionů,1 větší rajče,rajský protlak, kari petržel, smetana
Na troše oleje zpěníme cibuli, orestujeme maso, po chvilce přidáme pokrájené žampiony, na kostičky pokrájené rajče, kari, rajský protlak a podusíme asi 15 min. Nakonec dáme trochu smetany a petrželku. Dobrá je k tomu rýže nebo široké nudle.

 

"Balkánské" kuře
Kuřecí řízky, cibule ,česnek, balkánský sýr, kari, smetana

Cibuli zesklovatíme na másle, přidáme kostky masa, orestujeme dozlatova, přidáme kari (madráské, to od Vitany je hnus), nudličky česneku a nastrouhaný balkánský sýr – na 2 porce stačí polovina toho baleného. Po rozpuštění ještě trochu smetany. Kdo je omáčkový, může dát celý sýr a víc smetany, ev. smetanovou záklechtku.

 

  Kuřecí řízky v kukuřičných lupínkách -  2 porce

2 kuřecí prsa, 1 bílý jogurt, kari, sůl a 10 dkg kukuřičných lupínků. Kuřecí prsa naložíme na 2 – 3 hodiny do směsi bílého jogurtu a kari (můžeme dle chuti jemně dosolit). Potom prsa obalíme v drcených kukuřičných lupínkách (stačí rozdrtit válečkem nebo jen rukou) a pečeme ve vyhřáté troubě doměkka (cca 30 minut). Jako příloha mohou být brambory, ale stačí i čerstvá zelenina.

 

Kuřecí prsa v bramboráku

Připravte si jemnou bramborákovou směs – tedy najemno nastrouhané brambory, vylisovaný česnek, sůl, pepř a majoránku. Naklepejte řízky, osolte je, opepřete a orestujte na olivovém oleji. Poté na rozehřátý olivový olej (nebo sádlo) rozprostřete trochu těsta a na to položte orestovaný plátek masa. A na to vše ještě přidejte další vrstvu bramborákové směsi. Po čase řízek obrátíme, aby se osmažil dozlatova z obou stran.

 

Kuře na česneku s jablky

1 menší kuře, 3 jablka, 125 g másla, 10 stroužků česneku, sůl
Kuře naporcujeme, osolíme, uložíme na pekáč, přidáme oloupaná a na plátky nakrájená jablka, máslo a na plátky nakrájený česnek. Mírně podlijeme vodou a pečeme do změknutí. Potom jablka a česnek ve šťávě rozmačkáme vidličkou, promícháme.

 

Svíčková z kuřete

1 kuře, větší mrkev, 2 střední petržele, 1 menší celer, 10 kuliček celého pepře, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček jalovce, bobkový list, tymián, špek, 1 citrón, sůl, ocet, 500 ml smetany hladká mouka, máslo, cibule

Do hrnce dáme rozpůlené kuře, očištěnou zeleninu, všechno koření, z půlky citrónu šťávu a druhou půlku citrónu necháme v kuse, špek. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme trochu octa a necháme vařit, až je kuře měkké. Pak vyndáme uvařené kuře a zeleninu, do kastrolu dáme rozpustit máslo a na něj dáme orestovat na plátky nakrájenou zeleninu. Když je zelenina orestovaná, zalijeme ji scezeným vývarem. Zeleninu i s vývarem opět přecedíme do hrnce tak, aby zelenina zůstala v sítku. Zeleninu, citrón a špek postupně dáváme do mixeru a pořádně rozmixujeme. Přidáme do vývaru a zahustíme smetanou s hladkou moukou a ještě chvilku povaříme. Na konec dochutíme podle potřeby solí, nebo komu se zdá kyselejší, tak cukrem. Kuře obereme a uděláme jednotlivé porce. Podáváme s knedlíky.