Knedlíky a noky

  

Karlovarský knedlík v hrnečku

3 starší žemle nakrájíte na kostičky. 2 žloutky rozšleháte v necelém hrnku mléka. Do mísy prosejete 1 a ½ hrnku hrubé mouky, osolíte a spolu s žemlí a žloutkovou směsí promícháte. Z osolených bílků vyšleháte tuhý sníh, který po částech opatrně vmícháte do těsta. Na toto množství si připravíte čtyři klasické hrnky, které důkladně vytřete máslem a naplníte těstem. Do ¾, protože těsto nabude. Na dno hrnce položíte čistou utěrku a postavíte hrnky s těstem tak, aby byly ponořené maximálně do ¾. Přiklopíte poklicí a vaříte asi 30 minut od počátku varu. Ještě horké knedlíky vyklopíte a nakrájíte.

Tip: Barevnou mozaiku knedlíku můžete zpestřit přidáním bylinek, kari koření, grilovací směsi, osmaženou cibulkou, kousky rozškvařené slaniny…


Chalupářské knedlíky ve skleničkách od hořčice
- podle herečky Jiřiny Šejbalové

V míse utřete těsto z 1 skleničky hrubé mouky, 1 skleničky mléka a 2 žloutků. Osolíte a přidáte 1 skleničku na kostičky nakrájené housky. Vmícháte sníh ze dvou bílků. 5 skleniček vymažete máslem, vysypete moukou a naplníte těstem. Vložíte do rendlíku tak, aby voda dosahovala do poloviny sklenic, a vaříte 30 minut od okamžiku varu.

 

Rychlé knedlíky z mikrovlnky (i pro chlapy)

V míse propracujete 40 dkg hrubé mouky, 1/3 balení suchého droždí a 1/3 prášku do pečiva, špetku soli, 1 celé vejce, 2 lžíce oleje a 1,5 dcl vlažné vody. Do těsta vmícháte 1 rohlík pokrájený na kostičky. Necháte asi ½ hodiny kynout pod utěrkou a přenesete do vymazané silikonové formy, kde dokyne. Můžete zvolit srnčí hřbet nebo dovařit knedlík klidně ve tvaru bábovky a nakrájet. Po vykynutí knedlík „vaříte“ 6 minut v mikrovlnce zapnuté na plný výkon. Že je hotový poznáte podle toho, že má suchý povrch.


Špekové knedlíky

V míse rozmělníte 500 g veky (housky) nakrájené na kostičky se 4 dcl mléka. Přidáte 2 vejce, posolíte a zapracujete 150 g hrubé mouky. Bohatě zasypete pokrájenou petrželkou a vmícháte přiměřeně předem rozškvařené slaniny a 400 g vařeného bůčku na kostičky. S pomocí mouky vytvarujete z hmoty kulaté knedlíky a vaříte je 12 minut. Po vyndání propícháte vidličkou, omastíte sádlem a podáváte se zelím a osmaženou cibulkou.


Klasické knedlíky se sodovkou (pro ty, co se bojí droždí)

Smícháte ½ kg hrubé mouky se 3 žloutky, osolíte a vlijete sedmičku sodovky. Smícháte spolu se 4 staršími žemlemi nakrájenými na kostičky. Vymodelujete dvě šišky knedlíků (pomocí dlaní namočených ve vodě), opatrně je vhodíte do vroucí osolené vody a vaříte ½ hodiny. V polovině varu opatrně vidličkou otočíte. Vaříte v hodně velikém hrnci. Po půl hodině vyndáte a nakrájíte (nití, kráječem). Pokud máte knedlíky hotové dříve než ostatní přísady, můžete je uchovat nakrájené v míse přikryté čistou utěrkou a schované pod peřinou.

 

Jednoduché chlupaté knedlíky

Nastrouháte 4 oloupané brambory, které jste uvařily už včera a 2 větší syrové brambory, ze kterých po strouhání vymačkáte vodu. Osolíte a na správnou konzistenci zahustíte solamylem (téměř celá krabička). Kouličky nebo hrudky tvořené lžící házíte do vroucí vody a vaříte, dokud nevyplavou.

 

Chlupaté knedlíky dle vyhlášené kuchařky Anuše Kejřové

15 středních bramborů omyjete, rozstrouháte a dáte na síto, kde je tak dlouho proléváte studenou vodou, až je drť bílá a zbavena škrobu. Vymačkáte a na vále přidáte 3 hrsti bílé mouky a lžíci soli. Prohnětete a tvoříte rukou ve vodě máčenou knedlíky jako vejce veliké a házíte do zasolené vřící vody. Vaříte asi 15 minut a uvařené hned odkládáte do připraveného zelí, aby si udržely bělost. „Dovésti chlupatý knedlík počítá se k vyššímu kuchařskému umění. Zpravidla bývají modré a tvrdé,“ dodává Anuše. (psáno 1905)


Waltrův knedlík (1 veliká porce)

Nastrouháte 1 velký brambor a smícháte ho s kostičkami 1 rohlíku. Do hmoty nastrouháte mrkev a nasekáte pažitku. Vytvoříte kouli velkou jako tenisák, hodíte do vroucí vody a vaříte 23 minut. Hotový roztrhnete vidličkou.


Bavorské knedlíky

10 housek nakrájíte na kostičky, okořeníte muškátem, osolíte a zalijete horkým mlékem. Necháte 5 minut přikryté a zatím si zpěníte na másle pokrájenou cibulku a přidáte ji ke směsi. Doplníte bohatě posekanou petrželkou a vyklepnete 3 vejce. Z těsta tvoříte knedlíky, které ve vroucí vodě vaříte asi 10 minut.


Maďarské knedlíky

2 červené papriky bez jádřinců uvaříte v osolené vodě doměkka, scedíte, osolíte, opepříte a rozmixujete. 60 g másla utřete do pěny spolu s 2 žloutky a 1 celým vejcem. Přidáte paprikovou pastu a 200 g na kostičky nakrájené veky. Necháte hodinu odpočinout, namočenou rukou tvarujete menší knedlíčky a vaříte jen do vyplavání.

 

Rychlé noky z ničeho

Jsou to vlastně jakési mini knedlíky, když se nám třeba na chalupě nechce do něčeho náročného. Do mísy si nasypeme polohrubou mouku (množství podle strávníků), přidáme prášek do pečiva, špetku soli a můžeme, ale nemusíme, jedno vejce. Rozmícháme buď s mlékem, nebo jen s vodou na takovou konzistenci, aby nebyly ani tuhé, ani netekly. Namočenou lžící vhazujeme do vroucí osolené vody s kapkou oleje a vaříme podle velikosti 15–20 minut. Potom jeden vyndáme, rozkrojíme – zkontrolujeme, zda je uvnitř hotový. Pokud ano, děrovanou naběračkou je vyjmeme všechny a v míse proházíme s kousky másla, aby se nelepily. Hodí se k jakékoli omáčce.

 

 

 

Rychlé bramborové noky

Směs na bramborové knedlíky v prášku promícháme se 4 dl vody, špetkou soli a jedním žloutkem. Chvilku necháme stát a na pomoučněném prkénku zpracujeme těsto. Vyválíme váleček, nakrájíme na stejnoměrné kousky (2 cm), zavaříme v osolené vodě a opatrně promícháme ode dna. Vaříme jen dvě minuty, necháme okapat na cedníku, můžeme promastit sádlem a podáváme třeba se zelím.