Vepřové maso

  

VEPŘOVÉ S JABLKY A CHILLI OMÁČKOU

2 ks vepřové panenky, 4 jablka, několik kuliček hroznového vína, sůl, mletý pepř, 1 lžíce chilli omáčky, 3 lžíce olivového oleje, olej na smažení

Vepřovou panenku nakrájíme na špalíčky asi 3 cm silné a velmi lehce je rozklepneme. Vložíme do misky, poprášíme mletým pepřem a pokapeme olejem. Promícháme a necháme v chladnu asi hodinu odležet. Zatím chilli omáčku rozšleháme s olivovým olejem, omyjeme hroznové víno a nakrájíme na poloviny. Také jablka důkladně omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky silné asi 7 mm až 1 cm. Jádřinec i slupku ponecháme, jablka budou držet lépe pohromadě a na talíři budou i hezky vypadat. Nemusíme se bát zhnědnutí nakrájených jablečných řezů, protože se budou stejně smažit. Protože maso budeme upravovat až nakonec, připravíme si ještě přílohu. Na pánvi rozpálíme olej a kousky masa na něm rychle opečeme po obou stranách. Vyjmeme z pánve, osolíme a udržujeme v teple. Na zbývajícím oleji opečeme i plátky jablek, opatrně je obracíme, aby se nerozpadly. Na talíř klademe střídavě kousky masa a plátky jablek a polijeme je připravenou omáčkou.

 

OSTRÉ ŘÍZKY S JOGURTEM

4 vepřové řízky, 4 papričky chilli, 1 zelená paprika, 1 lžička mletého černého pepře,
2 hřebíčky, 7 cl hustého bílého jogurtu, trochu soli, 70 g tuku , špetka mleté skořice,
2 bobkové listy

Postup:Řízky opláchneme a dobře osušíme. Naklepáváme je tupou hranou kuchyňského nože podélně a napříč, dokud nejsou ploché a měkké.

Směs: Jogurt smícháme s rozdrcenými papričkami chilli, nasekanou zelenou paprikou, černým pepřem, mletými hřebíčky a solí. Směs vetřeme do masa a marinujeme 5 až 6 hodin. V těžké pánvi nahřejeme tuk. Přidáme bobkové listy a skořici a na jednu minutu snížíme co nejvíce teplotu. Pánví přitom několikrát důkladně zatřepeme. Teplotu zvýšíme na maximum a vkládáme řízky. Rychle je opečeme po obou stranách. Když jsou řízky hotovy a marináda vyschlá, rychle je podáváme. Sluší jim samozřejmě zeleninová obloha a jako příloha rýže či chléb. Ozdobit a chuťově osvěžit lze zavařenými jeřabinami.

 

UZENÝ STEAK

400 g uzené krkovice, 4 vejce, 4 lžíce hořčice, 2 lžíce strouhaného křenu, 2 lžíce oleje na opečení
Postup:Z uzeného masa nakrájíme čtyři tenčí plátky.

Mírně naklepeme a po obou stranách potřeme hořčicí. Rychle osmahneme na rozpáleném oleji, předáme do pekáčku či kastrolu, podlijeme trochou vody a dusíme v troubě do změknutí (asi 20 minut). Zatím si nastrouháme křen a z vajec usmažíme volská oka. Na hotový uzený steak položíme volské oko, posypeme strouhaným křenem a podáváme s bramborovou kaší. Je to jednoduché, voňavé a dobré.

 

Kotlety s jablky / 2 porce

1 lžíce medu, 5 lžic jablečné šťávy, 2 lžíce nasekané čerstvé šalvěje nebo lžičku sušené, 1 lžičku olivového oleje, 2 kotlety bez kosti, 1 velké červené jablko, zbavené jádřince a nakrájené na osminky, citronovou šťávu podle chuti, sůl a pepř na dochucení

Ve skleněné nebo keramické misce prošlehejte vidličkou med s jablečnou šťávou, šalvějí a olejem. Osolte a opepřete. Vložte do marinády kotlety, důkladně je obalte a nechte dvacet minut odpočívat. Rozpalte gril nebo rozehřejte grilovací či jinou těžkou pánev.

Kotlety grilujte nebo opékejte tři až čtyři minuty; pokud je grilujete, potírejte je částí zbylé marinády. Osminky jablek protáhněte marinádou v misce a přidejte na pánev nebo na plech k masu. Obraťte maso a oboje opékejte ještě tři až čtyři minuty, až maso zkřehne a jablka zezlátnou. Mezitím přiveďte v kastrůlku k varu zbylou marinádu. Nechte svařit na třetinu původního objemu. Osolte, opepřete, případně dochuťte citronovou šťávou. Kotlety podávejte nejlépe s rýží a zelenými fazolkami. Jablka a šalvěj dodají vepřovému lehkost, šťávu a aroma