Omáčky, dipy a másla ke griovanému masu nebo rybě

 

 

Bylinkové máslo
125g měkkého másla, 1 lžíce zakysané smetany, 3 lžíce čerstvých sekaných bylinek (tymián, bazalka, majoránka apod.), 2 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř. Našleháme do pěny měkké máslo a zakysanou smetanu, přimícháme bylinky a citronovou šťávu. Osolíme a opepříme.

 

Tvarohovo – sýrová k masu nebo rybě - skvělá

1 tvaroh (nejlépe vanička), 1 bílý jogurt, 10-15dkg na jemno nastrouhané ivy (jak kdo má rád), 2 rozetřené stroužky česneku, popřípadě trochu majonézy nebo tatarky, sůl, pepř.
Všechny suroviny nejlépe ručním šlehačem vymícháme. Sůl a pepř dle chuti, kdo má rád pikantní může přidat trochu chilli. Majonézu můžete přidat, ale nemusí být. Je to další možná varianta - prostě dle chuti. Na ozdobení občas přidám nasekanou pažitku. Je to fakt úžasný "toping" k jakémukoliv grilovanému masíčku, nebo rybě.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Omáčky k rybě 

Bylinková: Rozmixujeme 100g majonézy, 100g bílého jogurtu, 2 lžíce kopru, 2 lžíce cibulky, 2 lžíce petrželky, trošku sušeného estragonu a 2 lžíce octa.

Rajská s houbami: Na másle podusíme na plátky nakrájené žampiony, nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Přidáme kečup, trochu rozmarýnu a krátce povaříme.

Rajská s křenem: Do kečupu přidáme strouhaný křen, citronovou šťávu, worcester a tabasco. Vše dobře promícháme.

Okurková s koprem: Polovinu nahrubo nastrouhané salátové okurky ,zbavené jadérek, smícháme se 130g kysané smetany, 2 lžícemi majonézy, jemně nasekanou cibulí, citronovou kůrou a sušeným koprem. Nakonec osolíme a opepříme.

Cibulová s hořčicí: Na másle podusíme na plátky nakrájenou cibuli, zaprášíme hladkou moukou, zalijeme rybím nebo drůbežím vývarem, přidáme hořčici, pepř a sůl. Vše krátce povaříme.

Tyto omáčky se hodí i k pečené rybě.

Křenová omáčka

Suroviny: 100g majonézy, 150g netučného jogurtu, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce nastrouhaného křenu, 2 stroužky česneku, sůl, černý pepř a kayenský pepř.

Majonézu a jogurt ušleháme. Přidáme kečup, rajčatový protlak, křen a prolisovaný česnek. Vše dobře promícháme. Osolíme a okořeníme pepřem a kayenským pepřem. Dáme asi na jednu hodinu vychladit. Nejlépe se hodí ke grilovaným biftekům a roštěnkám.

Barbecue omáčka

Suroviny: 1 velká cibule, 1 stroužek česneku, 1 červená chilli paprička, 2 lžíce olivového oleje, 250g rajčatového pyré (můžeme nahradit stejným množstvím nakrájených rajčat), 1 lžička citronové šťávy, 1 lžíce cukru (nejlépe hnědého), 1/2 lžičky mleté skořice, sůl, bílý pepř.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Česnek prolisujeme. Chilli papričku omyjeme, rozpůlíme a odstraníme jadérka. Papričku nakrájíme na malé kostičky. Na rozehřátém oleji podusíme cibuli s česnekem a chilli papričkou. Přidáme rajčatové pyré, citronovou šťávu, cukr, skořici, trochu soli a pepře. Nezakrytou omáčku necháme povařit na mírném ohni 15 až 20 minut. Hotovou omáčku necháme vychladit. Hodí se ke grilovanému masu.

Ostrá bylinková omáčka

Suroviny: 1 feferonka, 50g směsi bylinek, kůra a šťáva z 1 citronu, 2 lžičky hořčice, 2 stroužky česneku, 50 ml olivového oleje, 50 ml zeleninového vývaru, sůl.

Bylinky a citronovou kůru nasekáme najemno. Feferonku zbavíme semen a také nasekáme najemno. Přísady promícháme s hořčicí a citronovou šťávou. Přimícháme prolisovaný česnek, olej a vývar.

Omáčka s mátou

Suroviny: 250g kozího sýra, 125g tvarohu, 2 lžíce zakysané smetany, 4 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1 lžíce sekané máty, sůl, pepř.

Sýr rozmělníme. Dohladka ho rozetřeme s tvarohem, smetanou, citronovou šťávou a olivovým olejem. Přimícháme prolisovaný česnek a sekanou mátu. Osolíme a opepříme.

zdroj: www.certnakoze.cz/gourmet/recepty/grilovaci-special-omacky-dipy-a-masla-2349.html

______________________________________________________________________________________________________________________________________